Bez kategorii

Musztarda w kulinariach – produkcja, rodzaje i zastosowanie

Musztarda to jeden z najczęściej używanych zimnych sosów w kulinariach. Jak powstaje? Jakie są jej popularne rodzaje? Do czego można ją stosować?

Musztarda – co to za sos?

Sos jak musztarda powstaje z ziaren gorczycy – rośliny zaliczanej do kapustowatych. Jej smak sprawia, że jest ceniona w wielu kuchniach na całym świecie.

Musztarda jest bardzo popularnym sosem używanym jako dodatek do mięs, wędlin czy kiełbas, ale również może być ona wykorzystywana jako składnik innych dań, na przykład sosów, sałatek.

Jak produkuje się musztardę?

Musztarda wytwarzana jest z nasion czarnej, białej albo sarepskiej gorczycy, która nazywana jest też brązową. Gatunek gorczycy wpływa na smak sosu. Poza nasionami gorczycy producent musztardy dodaje do niej ocet, sól oraz cukier. Nasiona gorczycy są dokładnie mielone, chyba że musztarda ma mieć ziarnistą strukturę. Następnie łączy się je z pozostałymi składnikami. Dodatkowo producent musztardy może dodawać do niej różne składniki, na przykład miód, wino, mus jabłkowy czy chrzan.

Jakie są najpopularniejsze rodzaje musztardy?

W sklepach można znaleźć wiele rodzajów musztard. Producenci musztardy mogą zaoferować poniższe typy tego sosu: – Musztarda sarepska – to bardzo popularna musztarda o średniej ostrości, która powstaje z gorczycy sarepskiej. – Musztarda stołowa – jest to jasna musztarda, zwykle dość łagodna, z lekką nutą ostrości, chętnie używana w kulinariach. – Musztarda francuska – ma ziarnistą strukturę, często dodawane jest do niej także wino. Ma ona dość łagodny smak. – Musztarda dijon – swoją nazwę wzięła od miasta Dijon we Francji, gdzie powstała. To musztarda pikantna, produkowana z gorczycy brązowej. – Musztarda rosyjska – jest ostrym rodzajem musztardy. – Musztarda miodowa – zawiera dodatek miodu, co powoduje, że jest ona słodka w smaku. – Musztarda bawarska – słodka i łagodna musztarda, która zawiera więcej cukru albo miodu.

Do czego stosuje się musztardę?

Musztarda jest często stosowana jako przyprawa do mięsa, takiego jak kurczak, indyk czy wieprzowina, ale może być również używana do przygotowywania sałatek, kanapek i innych potraw. Musztarda jest również często wybierana jako przyprawa do potraw z ryb i owoców morza. Ponadto stosowana jest jako dodatek do sosów, dressingów lub jako składnik marynat.

Dodaj komentarz